
Kladdkaka
med Dulse
En kladdkaka med fudgeöverdrag som serveras med Dulse glass och honungsglaserad sockertång.
Kladdkaka
Fudge topping
100 g mörk choklad 70%
1,5 dl grädde
Koka upp grädden och rör ner chokladen i den med en nypa dulse alger och låt stå i rumstemperatur tills kakan är klar.
Botten
2,5 dl rörsocker
140 g smör eller margarin
1,5 dl kakao
1 msk dulse
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk vaniljpulver
2 mellanstora ägg
1 dl vetemjöl (ni kan lätt byta detta till havremjöl osv)
En nypa salt
Sätt ugnen på 160 grader och smörj en form. Smält smöret på låg värme och addera därefter socker, salt, kakao, vaniljsocker och pulver. Vispa försiktigt ner ett ägg i taget och vänd slutligen i mjölet.
Fördela jämnt i formen och baka i ca 18-20 minuter. Låt svalna innan ni lägger på er fudge topping och låt stelna något innan ni serverar med glass och ett crunch element som honungsglaserad sockertång.
Dulse Glass
Koka 2,5 dl vatten, 2,5 dl socker med 2 rejäla nävar dulse i en kastrull i ca 20-30 minuter tills ni har en sirapsliknande konsistens. Låt svalna. Sila därefter bort sirapen, spara och använd det till någon annan rätt! (Som topping till vaniljglass kanske?)
I glassen ska du använda gojset som blir kvar med dulse bitar i!
Vispa 1 burk dulce de leche eller kondenserad mjölk och 5 dl vispgrädde tillsammans med 2 rågade msk dulsegojs med en nypa havssalt. Ställ in i frysen och servera till brownies eller njut med färska bär eller ät som den är med lite crunch till!
Honungsglaserad sockertång
1 msk honung
ca 1 msk olja
Några nävar sockertång eller 3-5 st stora ark sockertång
Sätt ugnen på 160 grader. Värm upp honungen och oljan. Blanda ner sockertångs bitar i röran eller pensla de stora arken med det. Lägg på bakplåtspapper och efter 4-5 minuter i ugnen, ta ut, vänd arken och lägg in i ca 3-4 minuter till. Låt svalna och ha som crunch till olika desserter!